Hoe schoon is het bij jullie op de werkvloer?  

  • door

In de trant het onderwerp duurzame inzetbaarheid willen we in dit blog graag wat aandacht besteden aan het onderwerp “Hygiëne op de werkvloer”. Een gemiddelde werknemer brengt zo’n 8 10 uur per dag door op de werkvloer. Er wordt hier gegeten, gedronken en gewerkt. Kortom, er wordt hier geleefd. De meeste bedrijven hebben een schoonmaakploeg in dienst maar toch laat de hygiëne op de werkvloer soms nog wel eens wat te wensen over. Tot ongenoegen van sommige collega’s of zelfs klanten. In dit blog een aantal tips op jullie werkvloer schoon te houden.

Voorzie iedere ruimte van minimaal één vuilnisbak

Het lijkt misschien voor de hand liggend maar met enige regelmaat komen we nog wel eens bij bedrijven waar niet in iedere ruimte een vuilnisbak of prullenbak staat. In zo’n geval komt meteen de vraag bij mij naar boven “waar laten iedereen zijn afval dan”? Lopen ze iedere keer naar een andere ruimte of wordt er hier en daar wat verzameld op de bureaus? Een schone werkvloer zonder afval is een hygiënische werkvloer en voorkomt (onbewuste) afleiding. Voorzie daarom iedere ruimte van minimaal één vuilnisbak of als de ruimte het toestaat meerdere. Vergeet uiteraard niet om deze regelmatig te legen om nare geurtjes te voorkomen. Hebben jullie nog geen geschikte container buiten staan waar jullie bedrijfsafval in kan? Denk er dan eens over na om een container te huren. Een container huren biedt eigenlijk alleen maar voordelen.

Was je handen en eet niet achter je bureau

Was jij altijd je handen na het eten of als je naar de wc bent geweest? Het klinkt voor de hand liggend maar er zijn toch nog aardig wat mensen die dit vergeten. Niet erg hygiënisch natuurlijk. Je toetsenbord is al een goede broedplaats voor bacteriën maar op deze manieren geef je bacteriën al helemaal de kans. Probeer daarom je handen het liefst een paar keer te wassen om het bacteriegehalte op je werkplek zo laag mogelijk te houden. Daarnaast is eten op je werkplek ook geen verstandig idee. Er verdwijnen toch altijd wat kruimels in je toetsenbord of onder andere voorwerpen. Heb je een keer wat tijd over? Maak dan voor de grap eens je toetsenbord schoon en kijk eens wat voor viezigheid er allemaal vanaf komt. Wedden dat je hierna het handen wassen niet zomaar meer vergeet!

Heb jij nog meer goede tips om de werkvloer een beetje schoon te houden? Schroom niet om het met ons te delen in een reactie.