Dingen die je kan doen na periode van quarantaine

  • door

Het zijn gekke tijden. Daar waar we zo gewend zijn geraakt aan ons drukke leven, met veel sociale contacten en een overvolle agenda, worden we nu massaal geforceerd om een stapje terug te doen. Waarschijnlijk zit jij nu net als ik – in thuis quarantaine – vanuit je eigen huiskamer te werken en als je niet ziek bent kom je alleen buiten voor een broodnodige boodschap of om een frisse neus te halen. Collega’s spreek je uitsluitend via de webcam en vrienden zie je nauwelijks meer. Ook je oma, opa of ouders kun je voorlopig even niet meer met een spontaan bezoekje verrassen. Deze tijden vragen veel aanpassingsvermogen van ons allemaal, maar helpen je ook om wat gas terug te nemen en om in te zien welke dingen er echt toe doen in het leven.

Hoe ziet de toekomst er uit?

Dit is een vraag waar we waarschijnlijk allemaal mee rondlopen. Hoe ziet de toekomst er uit? Blijven we nog maanden in quarantaine of zullen de maatregelen versoepelen? Wat gebeurt er als winkels, restaurants en theaters nog langer gesloten moeten blijven? Bestaan festivals nog wel over een paar jaar? Mag ik ooit nog iemand een hand of knuffel geven ter begroeting of moeten we daar ook andere manieren voor gaan bedenken? Persoonlijk zit ik vol met vragen zoals deze. Dat is natuurlijk logisch, maar het nadenken over de toekomst is op dit moment zo zwaar beladen dat het ook een negatieve impact op je mentale gezondheid kan hebben. Daarom wil ik in deze blog eens even positief filosoferen over wat er allemaal weer zou kunnen zodra we uit quarantaine mogen!

Family first

Mijn familie staat altijd op nummer één. Het eerste wat ik dan ook zou doen, zodra we weer zonder beperkingen de deur uit mogen, is mijn familie bezoeken en hun een hele lange omhelzing geven. Nu contact niet meer zo vanzelfsprekend en direct is, ben ik pas echt gaan waarderen hoe belangrijk family time is.

Borrelen met vrienden

Heeft jouw vriendengroep al geëxperimenteerd met borrels via applicaties zoals Hangouts of Zoom? Hoewel er natuurlijk genoeg creatieve mogelijkheden en opties zijn om sociale contacten te onderhouden in deze crisis, blijft het toch wel een beetje gek en minder natuurlijk aanvoelen. Daarom hebben mijn vrienden en ik onze (toch lege) agenda’s er maar vast bijgepakt en al een aantal potentiële data voor een eerste live groepsborrel gepland. Ik heb de bubbels alvast koud gezet!

Terug naar kantoor

Als jij net als ik een kantoorbaan hebt waarbij je je werkzaamheden redelijk makkelijk online kunt uitvoeren, zal er op het gebied van werk weinig zijn veranderd. Toch blijven de lange werkdagen flink wennen zonder de gezelligheid en input van je collega’s. Daarom mijn tip: organiseer een groot bedrijfsfeest zodra er weer veilig op kantoor gewerkt kan worden. Zo kun je op een ontspannen manier weer rustig aan elkaar wennen en goed bijpraten, na maandenlang minimaal contact. 

Wat zou jij als allereerste willen doen?