Wat is landbouwplastic

  • door

Landbouwplastic wordt in de agrarische sector veel gebruikt, vooral om gewassen te beschermen tegen regen maar ook om het afschermen van dieren tegen regen of het drooghouden van de oogst. Landbouwplastic is vaak verkrijgbaar is op grote rollen van tientallen meters. De rollen zijn per stuk verkrijgbaar en worden veruit het meest gebruikt om ingekuild gras te beschermen tegen regen. Als de gras- of maiskuil goed is afgedekt met plastic voorkom je dat deze gaat schimmelen.

Goed gebruik van landbouwplastic

Als landbouwplastic word gebruikt om geoogste producten af te dekken die in een kuil zijn gereden is het belangrijk dat dit op een goede manier gebeurt, anders is het effect weg en kost het veel geld. Bij het afdekken van gekuilde producten onder plastic is het belangrijk dat het product volledig is afgesloten van de buitenlucht zodat het goed kan fermenteren. Als het product niet luchtdicht is afgesloten dan gaat het tijdens dit proces rotten en krijg je schimmel in je product. Als je schimmel in je product hebt kan dit leiden tot een enorme schade omdat zo een deel van het gekuilde product niet kan worden gebruikt en moet worden afgevoerd.

Juiste gebruik van het product

Als de kuil goed is aangereden kan je beginnen met het afdekken van de kuil. Hoe je de kuil afdekt is afhankelijk van of het is gedaan in een sleufsilo of niet. Als de kuil is gemaakt in een sleufsilo betekent dit dat hij zich bevindt tussen twee muren en hoef je deze alleen goed af te sluiten. Als de kuil niet in een sleufsilo is gemaakt moet je ook de zijkanten van de kuil goed afdekken en hem op de bodem goed afsluiten. Tijdens het straktrekken van het plastic is het belangrijk dat je niet te veel kracht op 1 punt zet want dan kunnen er gaatjes in het plastic komen waardoor er alsnog lucht bij komt. Als laatste is het goed om het plastic af te dekken met een grof afdekzeil zodat vogels er geen gaatjes in kunnen prikken. 

Bron: FVR Trading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *